ACHTERGROND

BimRay Festival is een gospelfestival dat voortkomt uit Gospel Festival Amsterdam en wordt voor de tweede keer georganiseerd door Dutch Gospel Arts Institute (DGAI). DGAI wil met het BimRay Festival bijdragen aan de ontwikkeling van de gospelmuziek in Nederland en zet zich in voor de erkenning van dit muziekgenre als onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed.
BimRay heeft als uitgangspunten: ‘a Soulful Gospel Experience’ en ‘Verbinding door uitzonderlijke ontmoetingen’. Het festival biedt daarom podium aan alle mogelijke gospelmuziekgenres en verbindt amateur- en professionele beoefenaars en liefhebbers met elkaar. BimRay Festival geeft daarmee uiting aan de Nederlandse multiculturele samenleving en zet in op de participatie van alle groeperingen binnen Amsterdam.

Deze tweede editie van BimRay van initiatiefnemer Dutch Gospel Arts Institute (DGAI) is het grootste gospelfestival van Nederland.
Net zoals in de VS en het VK probeert DGAI met dit festival dit gemeenschappelijk erfgoed levend te houden door (inter)nationale artiesten en talent te vragen met dit erfgoed aan de slag te gaan. Op BimRay krijgen talentvolle professionele artiesten, zowel jonge talenten als ervaren performers die de gospeltraditie gebruiken om zich muzikaal te ontwikkelen en uit te drukken, een podium.

Het is een feit dat bij veel Nederlanders met een Zuid-Amerikaanse, Caribische of Afrikaanse achtergrond hun inspiratie tot muziekbeoefening voortkomt uit de gospelmuziek. Ze zetten dit vaak door in hun vrijetijdsbesteding door lid te worden van een gospelensemble of koor. Als zanger richten ze zich vaker op zwarte muziekstromingen maar blijven trouw ook spirituals en gospel zingen. Gospel is begonnen in de kerk, maar de band met religie is nu niet meer een vereiste. Voor veel hedendaagse Nederlandse popartiesten is gospel de basis van hun muziek. Mr. Probz, Typhoon, Sarah-Jane, Ntjam Rosie en Shirma Rouse hebben hun roots in de Gospel en reizen muzikaal heen en weer of maken crossovers. Op internationaal niveau zie je dat heen en weer reizen ook bij bijv. Beyoncé, die met haar oude zanggroep Destiny’s Child optrad tijdens de Stellar Gospel Awards (VS), omdat Michelle Williams genomineerd was voor een award met het gospelnummer “Say Yes” (een mega hit in 2014). De Oscar voor het beste lied ging dit jaar naar Selma, een gospelsong geschreven door John Legend (VS).

Achtergrond organisatie
DGAI is in 2010 opgericht door Ellen Alvares en Janneke Tigchelaar en is de enige instelling voor muziekeducatie en -ontwikkeling op het gebied van de gospel in Nederland. DGAI heeft een educatie praktijk waar 70 mensen uit Amsterdam en omgeving wekelijks lessen in zangtechniek, presentatie en koorcoaching volgen en op jaarbasis 200 mensen workshops volgen. Alle trajecten monden uit in optredens. DGAI heeft een eigen semi-professioneel gospelkoor, het Wazzup Singers(voorheen DGAI Choir) dat vanaf februari 2015 het land in gaat voor optredens en ter promotie van BimRay.

DGAI organiseert daarnaast het BimRay Gospelfestival Amsterdam met een geheel nieuw artistiek team, productie, techniek, horecateam en ondernemers, hotel medewerkers, kraamhouders, schoonmaakploeg, runners, bewaking, vormgevers, etc.